Raba hitre spojke v različnih industrijah

Hitre spojke se uporabljajo v različnih industrijah. Najdemo jih v avtomobilski, kemijski, farmacevtski, vesoljski in letalski industriji. Na voljo so tudi pri proizvodnji strojev in naprav, v medicini, vojski, železarstvu in livarstvu. Uporabljajo se v različne namene. Lahko so namenjene ločevanju dveh spojev pred izlitjem in kapljanjem. Uporabljajo se tudi pri visokih pritiskih, dolivanju goriva, hidravliki, pri zadrževanju plinov, praškov, paste in podobno.

Zadrževanje zraka

Pod hitre spojke uvrščamo tudi spojke za zrak. Uporabljajo se pri pnevmatikah, hidravliki in drugih težkih industrijah. Z njimi priklopimo ali pa odklopimo naprave med njihovim delovanjem, brez izpusta zraka. Dva dela tako enostavni priklopimo med seboj med delom, po delu pa ju enostavno razdvojimo, brez uhajanja zraka ali plinov.

Omogočajo tudi enostavno spajanje, izbiro različnih velikosti in navojev ter različnih možnosti spajanja. Njihova prednost je tudi v tem, da dobro tesnijo in se prilagajajo različnim napravam. Kvalitetne hitre spojke ne začno spuščati po nekaj vklopih in izklopih.

Spajanje hidravličnih komponent

Vezni elementi, kot so hitre spojke, so dobrodošel element spajanja tudi različnih hidravličnih in pnevmatskih komponent. Enostavno in učinkovito povežejo različne cevi in njihove dele. Pred nakupom spojke za hidravliko, je dobro preveriti, koliko obremenitve prenese. Vsaka industrija ima različno odporne in vzdržljive hitre spojke.

Pnevmatska orodja in stroji imajo dolgo življenjsko dobo, kar pomeni, da potrebujejo kvalitetne rezervne dele. Pomembno je, da elementi ne zahtevajo pogostega in dragega vzdrževanja in da so odporni na obrabo zaradi vsakodnevne rabe.

Spajanje, kjer varjenje ni mogoče

Spajanje dveh elementov, kjer varjenje ni možno, se izvede tudi s hitrimi spojkami. Lahko jih uporabimo kot prirobnice ali kot nadomestni šiv pri varjenju, za zaustavitev izlitja tekočine. Njihova odpornost na vibracije in fiksna namestitev, omogočata delo tudi z napravami pod pritiskom. S spojkami lahko začasno tudi zaustavimo puščanja in jih kasneje prestavimo na drugo mesto.

Voziček za orodje nam mogoča, da vemo, kje se nahaja kakšen kos orodja, ter da ga imamo vedno v bližini.