Čiščenje kanalizacije

Večina ljudi na čiščenje kanalizacije pomisli zgolj takrat, ko pride do težav v stanovanju zaradi zamašenih cevi, le malokdo pa ve, da je potrebno tudi čiščenje kanalizacije na večjem nivoju. Za razliko od čiščenja »domače« napeljave je potrebno vsako leto poskrbeti tudi za čiščenje cevi komunalnega podjetja – če se te ne čistijo, namreč lahko pride do težav pri odvajanju komunalnih voda za celo naselje oziroma kraj.
Pri podjetju Mežan poskrbijo za oboje, tako za čiščenje kanalizacije v manjšem obsegu kot tudi za izpiranje in čiščenje komunalnih cevi, v katerih se nabira najrazličnejša umazanija in predmeti, neredko tudi zato, ker vanjo zaide veliko mulja, kamenja, živalski kadavri, pa seveda tudi najrazličnejše manjše stvari, ki jih v kanalizacijo odvržejo gospodinjski uporabniki. Čiščenje kanalizacije je osnova, brez katere ne gre, in ki bi lahko sicer prinesla kar številne nevšečnosti – ne le smradu, temveč v najhujšem primeru tudi nedelovanje.

čiščenje-kanalizacije-tovornjak
Za čiščenje kanalizacije v večjem obsegu nekatera komunalna podjetja skrbijo sama, marsikje pa tega niso sposobna, saj dejansko nimajo naprav, ki bi to omogočale, zato se javna komunalna podjetja pod okriljem občim pogosto obrnejo na podjetje Mežan, ki že vrsto let ponuja te usluge.

Pri njih so za tovrstne usluge visoko strokovno usposobljeni, prav tako pa tudi tako dobro opremljeni, da jim nobeno delo ne predstavlja nemogočega izziva. Tako prečistijo vse dovodne in odvodne cevi z visokotlačnim curkom, ki odstranjuje goščo in nesnago tako iz javnega komunalnega sistema kot tudi iz sistema za meteorne vode, prav tako pa lahko pomagajo pri zamašitvah in drugih težavah na sistemu, saj lahko za to uporabijo tudi snemanje s kamero, s čimer natančno določijo mesto okvare oziroma težave, ter tako omogočijo, da se popravila začnejo čim hitreje in natanko na mestu, kjer je to potrebno.

Seveda pa so na voljo tudi gospodinjstvom, tako v stanovanjskih hišah kot v blokih, kjer je pogosto treba očistiti navpične cevi sistema, za katere stanovalci sami ne morejo poskrbeti.
Čiščenje kanalizacije vedno zahteva strokovno ekipo, ki pa zna o svojem delu seveda povedati tudi marsikaj zanimivega. Tako tudi pri Mežanu pravijo, da se včasih v kanalizaciji najde prav neverjetne stvari, za zamašitve v stanovanjskih blokih pa pravijo, da obstaja en sam resen krivec – in to niso gospodinjske maščobe ali higienski vložki, kot bi marsikdo predvideval, temveč so pogosto nogavice. Kako ljudem uspe, da se nogavice znajdejo v kanalizaciji, je sicer uganka, o očitno se to ne dogaja ravno redko.

Marsikateri otrok sanja, da bo postal arheolog. Raziskovati in odkrivati nekaj novega. Preberite si naslednji članek in odkrijte njihovo delo tudi vi.